perjantai 21. syyskuuta 2012

AVAMAA Workshop

Ravintola / The restaurant photo: Katariina Hillo
Scroll down for English summary.

AVAMAA on joka vuosi järjestettävä taidetapahtuma Viron maaseudulla, Moosten kylässä. Tämän symposiumin järjestää taiteilijavetoinen järjestö MoKS (Mooste Kunsti Seur). Järjestön tilat ovat vanhassa kartanossa, joka toimii myös taiteilijaresidenssikeskuksena. MoKSin päävetäjinä työskentelevät Evelyn Müürsepp ja John Grzinich.

AVAMAA tarkoittaa suomennettuna avointa maata. Tämän vuotisen projektin tarkoituksena oli rakentaa entisen omenatarhan alueelle tilapäinen kylä tai leiri, Moksville. Kylä rakennettiin edullisista, kierrätettävistä materiaaleista. Jokaisella tiimillä oli käytössään ennalta sovitut materiaalit kuten paksua pakkauskartonkia, puuvillanarua ja nauloja yms. Rakennusmateriaalina käytettiin myös lähialuieilta löydetyjä tekotarpeita, kuten sortuneen talon tiiliä ja metalliromua.

Hankkeen tarkoituksena oli konkreettisten rakenteiden aikaan saamisen lisäksi myös tutkia, kuinka tilapäiset yhteisöt muodostuvat. Tiimien kollektiivisena tehtävänä oli kehittää kylään sille tyypillinen sosiaalinen ilmapiiri keksimällä erinäisiä toimintoja, jotka tukisivat ilmapiirin muodostumista.

Oma tiimini koostui itseni lisäksi Katariina Hillosta ja Juha Hilpaksesta. Meidän ryhmällämme oli kaksi itsenäistä hanketta; Katariina kokkaili kasvisravintolassaan ja Juha rakensi kokeellisen keramiikkauunin. Oma tehtäväni tiimissä oli auttaa molempien rakennelmien rakentamisessa ja ravintolan pyörittämisessä. Ravintolaideamme liittyi enemmän kylän sosiaalisen ilmapiirin muodostamiseen kuin itse rakennelmaan, kun Juhan keramiikkauuni toimi yhtenä kylän konkreettisista, funktionaalisista rakennelmista.

Rakensimme ravintolan katoksen kahden omenapuun väliin, jotka toimivat myös koko ravintolarakennelman vankimpina tukina. Tuimme pöytätasot ja katoksen omenapuiden haarakohtiin. Vesipisteen saimme asettamalla löytämämme vanhan tiskialtaan heinäpaalikasan päälle ja viereen sijoitimme laatikollisen vesipulloja, jotka täytimme MoKSissa.

Katariinan kokkailuja. / Katariina's cooking. photo: Katariina Hillo
Katariinan suunnitellessa ruokia autoin Juhaa keramiikkauunin perustusten kaivamisessa sekä sen rakennustarpeiden noutamisessa. Rakensimme myös grillin ravintolaamme. Viikon vieriessä eteenpäin ruoan tekoon kertyi valtava vihannesröykkiö, jonka antimet olimme saaneet lahjaksi paikallisilta puutarhureilta viereiseltä palsta-alueella.

Yhteistyö paikallisten ihmisten kanssa sujui hyvin. Ensimäisenä päivänä MoKSissa, meidät esiteltiin palstalla ahkerasti hyörivälle naiselle, jonka tytär puhui englantia. Saimme jo samaisella tapaamisella mukaamme valkosipulia ja perunoita. Katariina oli yhteyksissä enemmän palstalle ja haimme viikon aikana puutarhalta mm. valtavan säkillisen papuja, usean muovipussillisen perunoita, erilaisia yrttejä, kurpitsaa, tomaatteja, kurkkuja ja sipulia.

Pyöritimme ravintolaa avajaispäivänä myöhäiseen iltapäivään asti. Pidimme muutamia taukoja ja erään pitemmän tauon jälkeen palatessamme ravintolaamme, huomasimme, että meitä aiemmin innokkaasti ruoanlaitossa auttaneet paikalliset lapset olivat ottaneet homman haltuun ja meitä hädin tuskin tarvittiin. Oli hauskaa huomata, että ravintola oli otettu hyvin vastaan ja sen idea toimi myös ilman alkuperäisiä kokkejaan. Toivomme Katariinan kanssa, että ravintolamme innosti kävijöitä yhteiseen kasvisruokainnostukseen ja että ravintolaa katoksineen ja grilleineen käytetään lähtömme jälkeenkin.

Paikallisia lapsia ja vieraita. / Local children and visitors. photo: K.Hillo

Pyrimme ravintolallamme luomaan aineetonta kulttuuria yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen kautta. Toimimme osanamme projektin integroimisessa paikalliseen yhteisöön olemalla yhteydessä viereisen palstan viljelijöiden ja ennen kaikkea Moostelaisten lasten kanssa. Toimintamme omenatarhalle rakennetussa projektikylässä, Moksvillessä rikastutti sen sosiaalista maisemaa ja vahvisti yhteenkuulumisen sekä yhtenäisen kulttuurin ilmapiiriä.

Kaiken kaikkiaan AVAMAA onnistui asettamissaan tavoitteisaan. Sen tarkoitus oli toimia kulttuurin ja roskana pidettävän rakennusmateriaalien uudelleen käytön testilaboratoriona. Syntyneet rakennelmat, kauniit seremoniat ja tunnelma Moksvillessä osoitti, että osallistujat olivat tyytyväisiä omiin ja muiden ponnisteluihin kuluneen tapahtuman aikana.

English summary:
I took part in AVAMAA 2012 workshop, which was held by MoKS, a center of art and social practice. The center is situated in a small rural town in Estonia called Mooste. The theme of the workshop was to develope a culture by creating a small temporary village called Moksville on a former apple orchard. The people taking part i the project were artists, architects and designers from various countries.

Our team consisted of Katariina Hillo, Juha Hilpas and myself. Katariina and I ran a vegetarian restaurant and Juha built a ceramic keln out of discarded building material and dirt. We got a lot of help from the locals, especially from the nearby local gardeners and the town children.

With our restaurant we hoped to create culture through making food and eating together. In our part we worked as a link to integrate the Moksville project in the local community by being in contact with the local gardeners and children. We hope that our actions in Moksville enrichened it's social structure and strenghtened the feeling of it's own unique culture.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti